Jamtli

sevärdhet i ÖstersundJamtli är Jämtlands läns Museum. Här finns både utomhus- och inomhusmiljöer. Det som är speciellt med Jamtli är att här bor det människor på sommaren och de lever på gammaldags vis. De plöjer med hjälp av häst och brukar jorden på det vis våra förfäder gjorde. Åkerlapparna är inhägnade med gärdsgårdar.

På Jamtli finns textila vävnader som faktiskt härrör från vikingatiden. Dessa kallas Överhogdalsbonaderna och är nog det de flesta turister vill se när de besöker Jamtli. Här arrangeras också många aktiviteter såsom till exempel möjligheten att få skapa sina egna konstverk. Detta sker i en kreativ verkstad och brukar vara mycket populärt bland de yngre besökarna. Här finns över huvud taget mycket för barnen att göra. Det finns djur att klappa och man kan få rutscha genom Storsjöodjurets innandöme. I ladugården på området kan man bland andra djur se fjällkor och jämtgetter.

Frösötornet

Högt uppe på Östberget står Frösötornet. Det är en ganska arbetsam promenad att ta sig upp till detta utsiktstorn, men väl uppe har man en fantastisk utsikt över Storsjön och Östersund. Det är väl värt ansträngningen. Tornet är så mycket som 19 meter högt och här finns också servering. Promenaden dit är mycket vacker och här finns också många naturstigar för den som vill uppleva naturen kring berget. Om man väljer att inte promenera dit kan man ta bussen från centrala Östersund.

Storsjöyran

Den kanske största begivenheten i Östersund på sommaren är den mycket välbesökta Storsjöyran. Denna enorma publikmagnet och musikfestival har hållits i centrala Östersund ända sedan 1980-talet. Storsjöyran är idag en av de största musikfestivalerna i Sverige och hit kommer mängder av besökare från hela landet. Yran bjuder på musik av varierande slag och det kan vara så mycket som ett sjuttiotal grupper som uppträder. Några riktigt stora band har medverkat på Storsjöyran. Som exempel kan nämnas The Pretenders, Motörhead och The Corrs. Ta chansen att besöka Östersund under Storsjöyran. Den är verkligen en upplevelse.